Ψυχρό ή Θερμό Φως

Ψυχρό ή Θερμό Φως

Ανακαλύψτε τον κατάλληλο τύπο λαμπτήρα για κάθε δωμάτιο και μάθετε χρήσιμα τρικ για τη φωτιστική διαρρύθμιση των χώρων. Η μονάδα μέτρησης του φωτισμού είναι το Kelvin (συνήθως αναφέρεται με το γράμμα Κ ακολουθούμενο από έναν αριθμό). Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός Kelvin, τόσο πιο έντονο και ψυχρό είναι το εκπεμπόμενο φως.

 

 

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε την επόμενη LED λάμπα σας, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ποιος χώρος θα την φιλοξενήσει. Είναι απογοητευτικό να έχετε προγραμματίσει να χρησιμοποιήσετε μια θερμή λάμπα στο σαλόνι σας, αλλά να έχετε αγοράσει κατά λάθος μία με ψυχρή απόχρωση. Ελέγχοντας τους βαθμούς Kelvin στις συσκευασίες των LED λαμπών πριν την αγορά, μπορείτε να αποφύγετε περιττές μετακινήσεις και έξοδα. Δείτε παρακάτω τι θερμοκρασία φωτισμού επιλέγουμε σε κάθε χώρο.

Χώροι κατάλληλοι για Θερμό Φωτισμό (2700K -3500K) 

Είσοδος

Ο χώρος υποδοχής, όπου είμαστε απλώς περαστικοί, πρέπει να δημιουργεί μιαν ευχάριστη αίσθηση και ταυτόχρονα να μην είναι έντονος. Μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε φωτιστικά με τοπικό φωτισμό, που θα εστιάζει σε πίνακες, φυτά ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Σαλόνι, καθιστικό  

Είναι χώρος που συνδυάζει πολλές δραστηριότητες και λειτουργίες. Εδώ περνάμε τις περισσότερες ώρες με την οικογένεια και τους φίλους μας, γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε ευελιξία σε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού.Σχεδιάζοντας, λοιπόν, το φωτισμό του καθιστικού, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι πρώτα από όλα θα χρειαστείτε ένα φωτιστικό που θα δίνει γενικό, διάχυτο φωτισμό (πολύφωτο, πλαφονιέρες ή φωτιστικά δαπέδου που φωτίζουν το ταβάνι και άμεσα το χώρο), ικανοποιητικό για να κινείστε άνετα.Με ένα, όμως, μόνο φωτιστικό τοποθετημένο στο κέντρο του, το καθιστικό θα δείχνει μικρότερο και ψυχρό. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν και άλλες δυνατότητες φωτισμού, που θα επιτευχθούν με πρόσθετα φωτιστικά (αμπαζούρ, σποτ, απλίκες που δημιουργούν διακοσμητικές φωτοσκιάσεις στους τοίχους), ή κρυφό φωτισμό για «ατμόσφαιρα».

Κρεβατοκάμαρα

Ο φωτισμός εδώ είναι αφιερωμένος στη ζεστασιά και στη χαλάρωση. Το θερμό φως δημιουργεί μια πιο χαλαρή και γαλήνια ατμόσφαιρα λόγω των πορτοκαλί και κόκκινων τόνων που περιέχει.  Αυτός ο φωτισμός είναι πιο ταιριαστός σε χώρους όπως το καθιστικό, η κρεβατοκάμαρα και η τραπεζαρία Στο υπνοδωμάτιο καλό είναι να αποφεύγετε τον υπερβολικό φωτισμό. Ιδανικό είναι να υπάρχει ένα φωτιστικό οροφής ή κρεμαστό με λαμπτήρα 75-100 Watt, για να έχετε επαρκή φωτισμό όταν ντύνεστε, βάφεστε κλπ. Όταν, όμως, είστε ξαπλωμένοι και διαβάζετε, το κεντρικό φωτιστικό είναι ενοχλητικό. Προτιμάτε να ανάβετε κάποιο πορτατίφ δίπλα σας ή μια απλίκα πάνω από το κρεβάτι.

Χώροι κατάλληλοι για Ουδέτερο / Φυσικό Φωτισμό (4000K-4500K)  

Κουζίνα 

Η κουζίνα, που στην ουσία είναι ένα εργαστήριο όπου καθημερινά γίνονται διάφορες εργασίες, χρειάζεται έναν πολύ καλό γενικό φωτισμό.   Γι’ αυτό απαιτείται ένα κεντρικό φωτιστικό, που θα φωτίζει καλά όλους τους πάγκους εργασίας και το τραπέζι που τρώμε με λάμπες των 75-100 Watt. Επιπλέον, οι πάγκοι της κουζίνας μπορούν να έχουν πρόσθετο, δικό τους φωτισμό για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, με λάμπες κρυμμένες στα ντουλάπια που βρίσκονται από πάνω τους.

Μπάνιο 

Μπορεί να μη δίνουμε πάντα τη δέουσα σημασία, ωστόσο και στο μπάνιο είναι απαραίτητος ένας καλός φωτισμός, με στεγανά φωτιστικά που δεν θα επηρεάζονται από την υγρασία, τοποθετημένα πάνω από τον καθρέφτη ή στα πλάγια του, για να μη δημιουργούνται σκιές, διευκολύνοντας έτσι το μακιγιάζ, το χτένισμα, το ξύρισμα κτλ.Είναι σημαντικό το φως να πέφτει στο πρόσωπο και τον καθρέφτη, χωρίς να πέφτει σκιά κάτω από το σαγόνι και τη μύτη. οι πιο ψυχρές λάμπες θα σας βοηθήσουν να φωτίσετε πιο δύσκολες γωνιές για το καθάρισμα και να δείτε κάθε λεπτομέρεια στον καθρέφτη αλλά αν οι γυναίκες του σπιτιού ετοιμάζονται και χρησιμοποιούν make up σε αυτό το χώρο ίσως να προτιμήσουν το θερμό φωτισμό που δεν αναδεικνύει κάθε μικρή ατέλεια βοηθώντας έτσι στη δημιουργία καλύτερης διάθεσης.

Γραφείο 

Δημιουργήστε ένα πιο δυναμικό κλίμα στο γραφείο σας με λίγο πιο ψυχρό φωτισμό (εδώ ο θερμός φωτισμός περισσότερο θα σας κοίμιζε αντί να σας εμπνέει όρεξη για δουλειά). Εδώ πρέπει να διαθέτετε τον καλύτερο δυνατό φωτισμό, γιατί το διάβασμα και το γράψιμο απαιτούν ισχυρό, ξεκούραστο φως. Το απαραίτητο λαμπατέρ στο γραφείο πρέπει να εστιάζει τη δέσμη φωτός πάνω στο χώρο εργασίας και να έχει μεγάλο, σπαστό βραχίονα για να μπορεί να ρυθμιστεί στη σωστή κάθε φορά θέση. Εκτός από το λαμπατέρ, πρέπει να υπάρχει και ένα άλλο φωτιστικό για τον υπόλοιπο χώρο, καθώς η αντίθεση ανάμεσα σε σκοτάδι και φως καταπονεί τα μάτια.

Χώροι κατάλληλοι για Ψυχρό Φωτισμό (πλήρες φάσμα 5000-6500K)  

Επαγγελματικοί Χώροι | Βιτρίνες | Αποθήκες

Το πολύ δυνατό φως είναι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε ένα φως που εκπέμπεται με πλήρους φάσματος θερμοκρασία χρώματος. Παράγοντας ένα πολύ οξύ και έντονο φως, άμεσα βάζοντας το ανθρώπινο μάτι σε επιφυλακή, ο ψυχρός φωτισμός θεωρείται τόσο δυνατός όσο ο φωτισμός σε εξωτερικό χώρο μια ηλιόλουστη υπερφωτεινή μέρα. Επειδή ακριβώς αυτός ο φωτισμός είναι τόσο δυνατός μπορεί να φανεί κάπως σκληρός, εφόσον δεν είναι εύκολο να τον βρείτε μέσα σε σπίτια. Τέτοιου είδους φωτισμό θα βρείτε σε αποθηκευτικούς χώρους, σε συνεργεία, όπου ο φωτισμός είναι απαραίτητος και για λόγους ασφαλείας.Μερικά μουσεία ή καταστήματα μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν αυτόν τον φωτισμό  ενώ θέλουν να επιδείξουν κάποια εκθέματα, καθώς το ψυχρό χρώμα τονίζει καλύτερα αντικείμενα που θέλουμε να ξεχωρίζουν. Επιπλέον, επειδή  το έντονο φως είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα, δεν είναι ασύνηθες να το βρείτε και σε πολλους χώρους εργασίας.