Επιτραπέζιες Λάμπες | Τι Λαμπατέρ να Επιλέξετε

Επιτραπέζιες Λάμπες - Πορτατίφ - Λάμπες Γραφείου | Οδηγός Αγοράς

Επιτραπέζιες Λάμπες | Τι Λαμπατέρ να Επιλέξετε

Επιτραπέζιες λάμπες ή αλλιώς λαμπατέρ είναι ένα είδος φωτιστικού με πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Από κοντές και στρογγυλές σε ψηλές και μακρόστενες.
Μάθε τι πρέπει να επιλέξεις σε ότι αναφορά τα σχέδια και το στυλ, τα υλικά και τα χρώματα για τον κάθε χώρο ξεχωριστά (σαλόνι, υπνοδωμάτιο, γραφείο, κτλ).

Η σωστή επιλογή επιτραπέζιας λάμπας δεν έχει να κάνει μόνο με το να ταιριάζει με τα υπόλοιπα φωτιστικά του χώρου.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η χρήση στον χώρο που την τοποθετούμε.

 

Επιτραπέζιες Λάμπες – Όλα τα Είδη

 

1. Πορτατίφ Κομοδίνου

Πορτατίφ Κομοδίνου Κρεβατοκάμαρας

Πορτατίφ ονομάζεται η επιτραπέζια λάμπα που μπαίνει πάνω στο κομοδίνο μας στο υπνοδωμάτιο. 

Συνήθως τα πορτατίφ τα αγοράζουμε σε ζευγάρια, ένα για την κάθε πλευρά του κρεβατιού. Αν θέλετε να ταιριάξετε δύο λάμπες, δεν είναι ανάγκη να είναι ολόιδιες. Μπορείτε να συνδυάσετε δύο πορτατίφ ακόμα και αν είναι διαφορετικά.

Ιδανικά, πρέπει να συνδυάζουμε τα πορτατίφ με τα υπόλοιπα έπιπλα που έχουμε στο υπνοδωμάτιο. Αν έχετε μεγάλα κομοδίνα θα πρέπει να επιλέξετε μία μεγάλη επιτραπέζια λάμπα. Αν έχετε μικρά κομοδινάκια προτιμήστε μικρά πορτατίφ.

Το ύψος παίζει ρόλο! Ειδικά αν σας αρέσει να διαβάζετε στο κρεβάτι.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι το κομοδίνο πρέπει να είναι στο ύψος του στρώματός του κρεβατιού και το χαμηλότερο σημείο του αμπαζούρ (το υφασμάτινο καπέλο που φοράει το πορτατίφ) πρέπει να φτάνει στο ύψος του σαγονιού μας καθώς είμαστε καθιστοί στο κρεβάτι.

 Αν το αμπαζούρ είναι ψηλότερα, το φως που εκπέμπεται από τη λάμπα μπορεί να σας ενοχλήσει στα μάτια και να δυσκολεύει το διάβασμά σας.
Αντιθέτως  αν είναι πιο χαμηλά δεν θα φωτίζει σωστά το βιβλίο σας.

 

 

2. Πρωτότυπες Λάμπες 

Επιτραπέζια λάμπα από υδραυλικούς σωλήνεςΕνώ τα περισσότερα είδη φωτιστικών έχουν ως βασικό στόχο να μας βοηθήσουν να βλέπουμε καλύτερα στο χώρο μας, οι επιτραπέζιες λάμπες με πρωτότυπο design υπάρχουν για να δώσουν το δικό τους εκκεντρικό στυλ. Προσθέτουν λίγο φως στο χώρο αλλά κυρίως είναι για διακοσμητική χρήση.

Εφόσον λοιπόν αυτές οι λάμπες έχουν να κάνουν με την διακόσμηση έχουμε πολλές επιλογές ως προς το ποια θα διαλέξουμε.
Άμα θέλετε ένα μοντέρνο industrial look μπορείτε να επιλέξετε μία μονόφωτη λάμπα με μία λάμπα Edison, ή μια με ξύλινη βάση.
Αν πρόκειται για το παιδικό υπνοδωμάτιο μπορείτε να επιλέξετε μία λάμπα με τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού ή κάποιο αμπαζούρ με πολύχρωμα σχέδια και σχήματα.

Τέλος υπάρχουν και οι λάμπες Βιτρώ, φτιαγμένες από μικρά πολύχρωμα κομματάκια γυαλί. Πολλές φορές οι λάμπες βιτρώ έχουν πρωτότυπα σχήματα, όπως πεταλούδας, πουλιού, οστράκου κτλ.

Δεν θα απολαύσετε το βιβλίο σας δίπλα από μία τέτοια λάμπα, αλλά σίγουρα θα δώσετε μία διαφορετική νότα στο χώρο σας.

 

 

 

 

3. Λάμπα Γραφείου / Μελέτης
λαμπα γραφειου


Αν έχετε κάποιο χώρο μελέτης, ακόμα και αν είναι ένα μικρό γραφειάκι στην γωνία κάποιου δωματίου, χρειάζεστε μία λάμπα γραφείου να φωτίζει πάνω σε οτιδήποτε δουλεύετε εκείνη τη στιγμή. Όσο πιο καλά φωτισμένο είναι κάτι τόσο πιο ευχάριστο γίνεται, επομένως ο χώρος εργασίας μας πρέπει να είναι σωστά φωτισμένος, καθώς αυτό επηρεάζει την παραγωγικότητά μας.

Συχνά, οι λάμπες γραφείου διαθέτουν σπαστό βραχίονα. Ένα μηχανισμό όπου μας επιτρέπει να στρέφουμε το φως ακριβώς εκεί που θέλουμε.

Όπως και τα πορτατίφ έτσι και τις λάμπες γραφείου πρέπει να τις ταιριάζουμε με το έπιπλο γραφείου στις διαστάσεις και στο στυλ. 

 

 

 

 

4. Λάμπα Banker

Η πιο διάσημη λάμπα γραφείου στον κόσμο!

Το φωτιστικό γραφείου που ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό μακρόστενο πράσινο γυαλί. Φυσικά πλέον μπορούμε να βρούμε αυτή τη λάμπα και σε άλλα χρώματα, όπως λευκό, μελί κτλ.

Δεδομένου ότι ο φωτισμός της πηγαίνει προς τα κάτω, πρακτικά η λάμπα Banker συνηθίζεται στα τραπέζια μελέτης στις βιβλιοθήκες, πάνω από πιάνο ώστε να φωτίζουν τον μουσικό. Βέβαια επειδή είναι μια παραδοσιακή λάμπα με μεγάλη ιστορία, πολλές φορές θα την δούμε σε γραφεία γιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κτλ. 

 

 

 

5. Λάμπες Μπουφέ

Λάμπες Μπουφέ - LAMPADARI ΦωτιστικάΑν και μπορείτε να τις αγοράσετε ανόμοιες, οι λάμπες μπουφέ πάνε κατά προτίμηση σε ζευγάρι. Αυτό για να παρέχουν ισορροπία στο έπιπλο, το οποίο βρίσκεται συνήθως στο σαλόνι ή στην είσοδο του σπιτιού.

Οι λάμπες μπουφέ πρέπει να είναι ψηλότερες από τις υπόλοιπες επιτραπέζιες λάμπες στο σπίτι. Γενικά έχουν λεπτή βάση και μεγάλο φαρδύ αμπαζούρ.